Mészáros Pince

Pécsely

Pincészetünk szinte az összes ma ismert feldolgozási módot meg tudja valósítani. A legmodernebb irányított erjesztéstől a hagyományos erjesztésig. A feldolgozást, mindig az adott évjárat és a fajta határozza meg. Igyekszünk az alapanyagból a maximumot kihozni, a legszigorúbb technológiai fegyelem mellett.


Szüret

Kis, műanyagládát alkalmazunk a szedésnél, a legkíméletesebb bánásmód miatt. Mivel az ültetvények közel, kevesebb mint 2 kilométerre vannak a présháztól, ezért a szállítási idő nagyon rövid. A szedéstől a bogyózásig alig telik el egy óra.

Feltárás

A szőlő csak bogyózva van nincs darálva, ezzel is megkíméljük az amúgy nagyon kényes aromaanyagokat, amelyek a bogyóban találhatók. Ezután fajtától függően 6-24 órás hűtött áztatás történik, mely idő alatt feltáródnak az értékes illat és zamatanyagok. A kíméletes préselés, 1-1.5 bar nyomás alatt történik. Kék szőlők esetében 3-5 hetes héjon erjesztés történik és csak a színlé kerül felhasználásra préselés nélkül.

Erjesztés

Ülepítés után, erjesztőtartályokban történik az erjedés, folyamatos hőmérséklet kontrol alatt. Általában 16 és 20 Celsius fok között erjesztünk fajtától függően.

Iskolázás

A borok iskolázása a legkevesebb mozgatással a legkíméletesebb módon történik. Törekszünk a természetes öntisztulásra, és stabilitásra. Vannak borok, amelyek szűretlenül, hosszabb érlelés után a természetes tisztulás által elnyert pompájukban kerülnek palackba.

Érlelés

Az arra érdemes borok, tölgyfahordós érlelés által nemesedve kerülnek a borkedvelők asztalára.